logotype

Vijesti/Aktualno

Teleoperatorima odobrena "indeksna klauzula" - od HAKOM-a smo tražili odgovor

 

Prenosimo Vam u cijelosti pismo koje smo jučer uputili Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti - HAKOM, povodm njihovog davanja suglasnosti svim teleoperatorima u RH da u svoje uvjete poslovanja smiju uvrstiti tzv. "indeksnu klauzulu". Tom klauzulom operatori sebi osiguravaju pravo da ubuduće mogu jednom godišnje povećati cijene svojih usluga na način da ih "usklađuju" sa službenom stopom inflacije u RH koju objavi Državni zavod za statistiku. Ovim potezom su korisnici telekom usluga u takvim slučajevima lišeni prava na raskid ugovora bez plaćanja "penala" - prava koje su imali do sada u istoj situaciji.

Iako je HAKOM prihvatio argumentaciju teleoperatora, koji su navodno "izvukli" presudu Suda EU iz 2015. godine u istom slučaju koji se dogodio u Austriji (poveznica na presudu: KLIKNI OVDJE), a prhvaćena je temeljem odredbe čl. 145. st. 8. Zakona o elektroničkim komunikacijama, i dalje držimo da HAKOM, kao nacionalno regulatorno tijelo za ovo područje, treba i ima "alata" da zaštiti interese i životni standard potrošača, koji su smatramo ovim potezom dovedeni u neravnopravan položaj u ugovornim odnosima sa teleoperatorima kada sklapaju ugovor sa obveznim trajanjem. 

U nastavku možete pročitati dopis koji smo uputili HAKOM-u, a naknadno ćemo objaviti i njihov odgovor kada ga primimo.

 

U Splitu, 17. 01. 2023. godine

 

 

HAKOM

Odjel za zaštitu korisnika

                                                                                    Zagreb, R. F. Mihanovića 9

e-poštom: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Predmet:         Traži se objašnjenje -

                        - elektroničke komunikacije

 

Tri najveća telekoma u Hrvatskoj, HT, A1 i Telemach povećali su cijene nekih svojih usluga u mobilnoj ponudi od lipnja i srpnja 2022. godine „zbog porasta troškova poslovanja uslijed poskupljenja energenata i sirovina“. Njihovi  korisnici s ugovornom obvezom, koji nisu željeli plaćati više, do 30. srpnja su mogli  zatražiti raskid ugovora bez plaćanja penala.

Sada su operateri A1 i HT ovaj mjesec obavijestili svoje korisnike da u skladu „s primjenjivom regulativom“, od 10. 02. 2023. mijenjaju Opće uvjete poslovanja, Cjenik i Uvjete korištenja pojedinih usluga. Te se izmjene odnose na uvođenje indeksne klauzule koja im omogućuje „usklađivanje mjesečnih naknada jednom godišnje sa stopom inflacije i deflacije“. Operatori navode da im ova klauzula omogućuje prilagodbu monetarnim kretanjima i tržišnim uvjetima radi višegodišnjih nestabilnih tržišnih uvjeta. Indeksna klauzula time postaje dio Općih uvjeta poslovanja, dakle sastavni dio novog pretplatničkog ugovora. Ako pretplatnik to ne želi, može raskinuti ugovor sa obveznim trajanjem bez plaćanja penala. Ali kakav stvarno izbor korisnik telekom usluga u ovakvoj situaciji ima? Ako je HAKOM dao suglasnost na ovakve izmjene operatorima A1 i HT, jasno je da će onda i svi drugi operatori odmah ili nešto kasnije to isto primijeniti, pa korisnici u RH neće imati nikakvog izbora. To nije nikako u skladu sa javno objavljenom politikom Vlade RH da će na sve načine nastojati zapriječiti rast inflacije i zaštititi potrošače, jer kako se davatelji telekom usluga žele zaštiti uvođenjem indeksne klauzule vezane uz stopu inflacije, treba imati u vidu da ta ista stopa inflacije pogađa i korisnike njihovih usluga, pa se ovim korisnike dovodi u neravnopravan položaj, protivno upravo Zakonu o obveznim odnosima na koji se operator A1 poziva u svojoj „Obavijesti korisnicima“.

 

 

Savjetnica za telekomunikacije                                              Predsjednik

 

Zagorka Krvavica, dipl. ing.                                                   Vlado Biljarski, dipl. oec. 

 

 

2024  Splitski potrošač   globbers joomla templates