logotype

Vijesti/Aktualno

Povećanje cijena usluga HT korisnika pokretne mreže od 01.06. odnosno 15.06.2022.

 

Hrvatski Telekom je uredno obavijestio svoje privatne  korisnike bez ugovorne obveze sa tarifnim paketima "XS, S, M, L i Unlimited”  u pokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži, da ce povećati cijenu tarifnog paketa za 6,00 kuna. Navedeno povećanje stupa na snagu 1. lipnja 2022. i HT je u poruci u kojoj obavještava korisnike o istom naveo da je navedeno povećanje „zbog zakonske regulacije na razini Europske unije” odnosno uslijed ukidanja opcije za neograničeno korištenje aplikacije po želji (youtube, whatsapp…).

Doduše, HT je bio ponudio 08.07.2020. nove tarife za privatne korisnike bez ugovorne obveze ali sa promotivnim razdobljem do 01.06.2022. Vezano za regulaciju, radi se o Uredbi kojom je reguliran otvoreni pristup internetu gdje između ostalog je navedeno kako sav podatkovni promet mora biti tretiran jednako pa su, prema misljenju HAKOM_a, operatori  obvezni uskladiti pružanje svojih usluga s tom EU regulativom što u konkretnom slučaju znači da su obvezni obustaviti pružanje usluga na način da su određene aplikacije izostavljene iz potrošnje podatkovnog prometa odnosno sav podatkovni promet mora biti jednako tretiran.

 

HT je napisao u navedenoj obavijesti da se radi o izmjeni regulacije, ali to ne znači da je trebao povisiti cijenu. Njihov argument za povišenje cijene je da su dodali GB…Evo te obavijesti:

 

VAZNO Od 1. lipnja 2022. godine zbog zakonske regulacije na razini Europske unije, u sklopu vase tarife vise nece biti dostupna opcija bez potrosnje interneta za aplikaciju po izboru. Kako bismo i dalje osigurali dovoljno gigabajta za koristenje omiljenih usluga, vasu smo tarifu povecali za 3GB, a omogucili smo i pristup 5G mrezi. Vasa cijena mjesecne naknade umjesto 129 kn/mj iznosit ce 135 kn/mj. Vas Hrvatski Telekom

 

Međutim je HT povecao cijene tarifnih paketa i svojim privatnim korisnicima na bonove koji su imali razne Simpa pakete i na koje se ne odnosi gore navedena „zakonska regulacija na razini Europske unije” i to ne za 6 nego za 10 kn.

 

Evo obavijesti za Simpa S korisnike koji su do sada imali mjesecnu naknadu od 59 kn za 30 dana koristenja, a koja ukljucuje 2 GB internet prometa (ja sam stalno imala 4 GB jer se neiskoristeni dio prenosi u slijedeci mjesec), 2000 min i SMS_ova i max 4 G brzinu:

Obavijest HT_a od 11.05.2022.:

Od 15.06.2022. vasa opcija Simpa S se mijenja te ukljucuje 2000 min i SMS_ova te 4 GB internet prometa za 69 kn. Opciju po svojoj mjeri mozete odabrati u Moj Telekom aplikaciji  ili slanjem poruke A na 13636. Vise o promjenama na http//www.t.ht.hr/fw/novo

Vas Hrvatski Telekom.

 

Na Web_u HT_a obavijest:

 

Simpa S opcija će koštati 69 kn umjesto dosadašnjih 59 kn, a na raspolaganju će biti čak 4 GB (uvećano s 2 GB) te zajedničkih 2000 minuta ili SMS-ova prema svim mrežama u Hrvatskoj. Naknada za uspostavu poziva je 0,24 kn po pozivu.

 

HT nudi i objasnjava zasto podize cijene svojih usluga a na korisnicima je da se odluce hoce li nastaviti koristiti njihove usluge. Povecanje cijene opravdava povecanom količinom uključenih GB te nudi i potpuno nove opcije u “Moj Telekom” aplikaciji!

 

Promjena se odnosi na mjesečne Simpa opcije: Simpa XS, Simpa S, Simpa M, Simpa L i Simpa XL a korisnici mogu saznati nove cijene I kolicine MB/MIN/SMS-ova za svaku opciju na Web_u HT_a u cjeniku Simpa usluga.

Medjutim kao povoljnost HT navodi da u trenutku automatske reaktivacije postojeće opcije treba imati dovoljno kuna na računu (onoliko koliko košta opcija). Opcija će se u tom slučaju sama obnoviti, i to u novu, poboljšanu Simpa opciju.

Jeste li zadovoljni odgovorom?

 

Ne, jer to znaci da ako korisnik zeli zadrzati Simpa S opciju makar i za 10 kn vecu cijenu, njemu ce se ukljuciti “poboljsana Simpa opcija” samim time sto ima dovoljno novca na racunu? Sto ako to pretplatnik ne zeli?

 

S obzirom da su privatni korisnici HT pokretne mreze, bilo da su korisnici na bonove za opcije Simpa L, Simpa M, Simpa S i Simpa XS ili da placaju usluge po ispostavi racuna za tarifne pakete  bez ugovorne obveze "XS, S, M, L i Unlimited” –

obavijesteni o povecanju cijena usluga u zakonskom roku, mogu jedino ili nastaviti koristiti usluge po povecanim cijenama ili raskinuti pretplatnicki odnos sa ovim operatorom i potraziti usluge kod drugog operatora prenosom broja u mrezu drugog operatora.

 

Dakle uzmi ili ostavi, sve u skladu sa opcim porastom cijena hrane, energenata i sada komunikacijakih usluga.

 

 

Savjetnica za telekomunikacije

Zagorka Krvavica, dipl.ing

2022  Splitski potrošač   globbers joomla templates