logotype

Vijesti/Aktualno

CIJENE ELEKTRIČNE ENERGIJE - SADA I U SKOROJ BUDUĆNOSTI

 

Puno smo se toga u zadnjim mjesecima naslušali i napričali o energentima, pogotovo o njihovim cijenama. Naravno, puno toga ima i utjecaja na prodajnu cijenu pojedinog energenta, a kod električne energije je stvar malo i složenija, jer se cijena formira na osnovu puno očekivanih, ali i upitno ostvarivih elemenata, te zasebnih izračuna po pojedinoj djelatnosti unutar elektroenergetskog sustava.

Read more: CIJENE ELEKTRIČNE ENERGIJE - SADA I U SKOROJ BUDUĆNOSTI

Udruga Splitski potrošač pokrenula svoju Facebook stranicu

 

Cijenjeni potrošači,

 

od sada smo Vam dostupni i na društvenoj mreži Facebook: facebook.com/splitskipotrosac

Na našoj stranici moći ćete pratiti novosti u svijetu potrošačkih prava, kao i aktivnosti naše udruge.

Read more: Udruga Splitski potrošač pokrenula svoju Facebook stranicu

Dopušteno i nedopušteno prekoračenje po tekućem računu

 

HNB je krajem srpnja obavijestio banke da se planiraju izmjene zakona kako bi se stalo na kraj praksi po kojoj, kako su procijenili iz HNB-a, 95% minusa na računima spada u prešutna prekoračenja. Riječ je o prekoračenjima za koje korisnici ne moraju s bankom potpisati ugovor, kao u slučaju dopuštenog prekoračenja. Banke su uglavnom koristile  činjenicu da taj dio poslovanja nikada nije zakonski uređen pa su svojim korisnicima automatizmom dodjeljivati upravo prešutne minuse koji su kod nekih dosezali i trostruka mjesečna primanja.

Kako za prešutna prekoračenja, upravo zbog spomenutog nedostatka pravne regulative, ne vrijedi najveća dopuštena kamatna stopa koja trenutno iznosi 8.11 posto, na prešutne se minuse računala kamata od 9, 11, 15, pa čak i 17.4 %.. 

Read more: Dopušteno i nedopušteno prekoračenje po tekućem računu

NAJAVA DOGAĐANJA

 

U subotu, 13. studenog 2021. godine u 10.00 sati u prostorijama Gradskog kotara Lučac - Manuš, Omiška 14, Split, savjetnici Udruge "Splitski potrošač" svim zainteresiranim građanima održati će otvorena predavanja, prema sljedećem programu:

Potrošačka tema

Predavač

Opća prava potrošača

Vlado Biljarski, dipl.oec.

Prava potrošača korisnika elektroničkih komunikacija

Zagorka Krvavica, dipl. ing.el.

Prava potrošača korisnika financijskih usluga

Iskra Maras, dipl.iur.

Read more: NAJAVA DOGAĐANJA

Od 01. srpnja 2021. na sve poštanske pošiljke iz trećih zemalja naplaćivati će se PDV i dodatni iznos

 

 

Budući da je propisima Europske unije ukinuta odredba o slobodnom uvozu pošiljaka vrijednosti do 22 EUR-a, tome je prilagođen i hrvatski zakonodavni okvir. Stoga će od 01. srpnja i hrvatski potrošači imati dodatne troškove na takve pošiljke kada kupuju robu iz tzv. trećih zemalja (izvan EU), kako trošak PDV-a, tako i otpremničkih usluga koje će davatelji poštanskih usluga naplaćivati prema iznosu kupljene robe, što će se naplaćivati prilikom uručenja pošiljaka.

Read more: Od 01. srpnja 2021. na sve poštanske pošiljke iz trećih zemalja naplaćivati će se PDV i dodatni...

2022  Splitski potrošač   globbers joomla templates