logotype

Vijesti/Aktualno

Odgovor HAKOM-a na upit naše udruge

Cijenjeni potrošači,

u prošloj objavi vidjeli ste upit koji smo poslali HAKOM-u, a sada Vam donosimo i njihov odgovor koji smo zaprimili 20. siječnja 2023. godine.

Pročitaj više: Odgovor HAKOM-a na upit naše udruge

Teleoperatorima odobrena "indeksna klauzula" - od HAKOM-a smo tražili odgovor

 

Prenosimo Vam u cijelosti pismo koje smo jučer uputili Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti - HAKOM, povodm njihovog davanja suglasnosti svim teleoperatorima u RH da u svoje uvjete poslovanja smiju uvrstiti tzv. "indeksnu klauzulu". Tom klauzulom operatori sebi osiguravaju pravo da ubuduće mogu jednom godišnje povećati cijene svojih usluga na način da ih "usklađuju" sa službenom stopom inflacije u RH koju objavi Državni zavod za statistiku. Ovim potezom su korisnici telekom usluga u takvim slučajevima lišeni prava na raskid ugovora bez plaćanja "penala" - prava koje su imali do sada u istoj situaciji.

Pročitaj više: Teleoperatorima odobrena "indeksna klauzula" - od HAKOM-a smo tražili odgovor

Cijene električne energije za kućanstva

Na snazi od 01.04.2022. godine i primjenjuju se do daljnjeg na kućanstva koja utroše do 2.500 kWh u razdoblju od 01.10.2022. do 31.03.2023. godine (uključena sva davanja).

Do 31.12.2022. godine cijene se obračunavaju u kunama, a od 01. siječnja 2023. godine na snazi su tarifne stavke iskazane u EURO.

 

Pročitaj više: Cijene električne energije za kućanstva

Obavijest: Savjetovanje potrošača Grada Omiša u 2023. i 2024. godini

 

Od 11. siječnja godine naša Udruga započinje provoditi besplatno savjetovanje potrošača na području Omiša, u okviru projekta kojeg financira Grad Omiš. 

Potrošačke savjete građani Omiša moći će dobiti osobnim dolaskom na adresu Četvrt Omiške bojne bb, Omiš (Gradska sportska dvorana Ribnjak – 1.kat), i to druge srijede u svakom mjesecu u periodu od 10:00 do 12:00 sati, putem telefona 095/700-1969, kao i putem adrese elektronske pošte: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Prvi termin osobnog savjetovanja građana održati će se druge srijede u siječnju (11. siječnja 2023. godine).

 

Tijekom trajanja ovog projekta udruga "Splitski potrošač" za građane Omiša udruga će organizirati i dva edukativna predavanja, prema rasporedu koji ćemo naknadno objaviti.

Sve najave, kao i druge informacije o projektu, biti će objavljene na našoj web i Facebook stranici, kao i web stranici Grada Omiša.

Pročitaj više: Obavijest: Savjetovanje potrošača Grada Omiša u 2023. i 2024. godini

50 godina zaštite potrošača u Europskoj uniji

Ove godine obilježavamo 50 godina zaštite i osnaživanja europskih građana kroz njihova potrošačka prava u Europskoj uniji.

Posljednjih 50 godina potrošačka prava u Europskoj uniji štite i osnažuju Europljane posvuda. Polazeći od premise da ljudi trebaju biti zaštićeni pri korištenju proizvoda ili usluga, tijekom proteklih pet desetljeća Europska unija je uspostavila snažan skup politika i pravila kako bi se potrošačima osigurala snažna prava.

Svaka od ovih politika i pravila izgrađena su na temelju pet temeljnih potrošačkih prava:

  1. Pravo na zaštitu zdravlja i sigurnost
  2. Pravo na zaštitu ekonomskih interesa
  3. Pravo na naknadu štete
  4. Pravo na informiranost i obrazovanje
  5. Pravo na zastupanje.

 

2022. obilježava se 50. obljetnica priče o zaštiti potrošača. Slavimo ovu priču, ne kao lekciju iz povijesti ili brifing o politici, već ističući postignuća iz prošlosti, sadašnjosti, pa čak i budućnosti.

Tim je povodom pripremljeno posebno izdanje časopisa za potrošače na engleskom jeziku, dostupno ovdje: ČASOPIS 

U časopisu ćete pronaći informacije o potrošačkom zakonodavstvu, intervjue sa stručnjacima, kao i mnoge druge korisne informacije. 

 

Read more: 50 godina zaštite potrošača u Europskoj uniji

2023  Splitski potrošač   globbers joomla templates