logotype

Vijesti/Aktualno

Povećanje cijena telekom usluga

Slijedom odobrenja izmjena Općih uvjeta poslovanja telekom operatera (odobrio HAKOM krajem 2022. godine), telekom operateri imaju pravo jednom godišnje usklađivati odnosno povećavati cijene svojih usluga  prema indeksnoj klauzuli utvrđenoj na temelju objave Državnog zavoda za statistiku o prosječnoj godišnjoj stopi inflacije za prethodnu godinu. Svi veći telekom operateri su već obavijestili svoje pretplatnike o postotku povećanja mjesečnih naknada.

A1 je odlučio da će im mjesečne naknade od 1. lipnja poskupjeti za 6,9%, Hrvatski Telekom  i ISKON svoje će mjesečne usluge od 1. srpnja naplaćivati 6,5% više, kao i Telemach koji će primijeniti postotno povećanje od 7,2% od 1. srpnja 2024. 

Pročitaj više: Povećanje cijena telekom usluga

Održano predavanje za studente 02.05.2024.

U sklopu naše uspješne dugogodišnje suradnje sa Sveučilišnim odjelom za stručne studije u Splitu, u četvrtak 02. svibnja 2024. za studente kolegija "Unutarnjetrgovinsko poslovanje" smo i ove godine održali gostujuće predavanje na temu "Prava potrošača i obveze trgovaca".

 Ovakvim događanjima nastojimo podići svijest i informiranost o potrošačkim pravima kod mlade populacije, a ujedno o tome educirati i mnoge buduće trgovce među njima. 

U nastavku pogledajte fotografije sa predavanja:

Održano predavanje za potrošače (13. 12. 2023.)

 

U suradnji sa Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Odjelom za stručne studije Sveučilišta u Splitu, dana 13. 12. 2023. (srijeda), kako smo već prethodno i najavili, održali smo za potrošače otvoreno predavanje iz potrošačkih prava u području elektroničkih komunikacija.

Ovim putem se želimo zahvaliti profesorici dr.sc. Ivani Plazibat i čitavom Odjelu za stručne studije, te naravno HAKOMU i njihovim stručnim djelatnicima Ivani Tojčić i Petru Klariću, koji su zaslužni da se ovaj događaj uspio organizirati i održati.

 

U nastavku pogledajte fotografije sa događanja.

Read more: Održano predavanje za potrošače (13. 12. 2023.)

PRIOPĆENJE - Važna obavijest !!!

 

Cijenjeni potrošači,

 

žao nam je što Vas moramo obavijestiti da smo, zbog trenutno nedostatnog financiranja rada udruge od strane Jedinica lokalne samouprave, prisiljeni privremeno obustaviti organizirane aktivnosti savjetovanja potrošača, od 01. siječnja 2024. - do daljnjeg.

Naša udruga će u međuvremenu usluge savjetovanja biti u mogućnosti pružati prioritetno svojim članovima.

Svima ostalima, koji nam se svakodnevno obraćate u velikom broju, nastojati ćemo pomoći u skladu sa trenutno raspoloživim kapacitetima.

 

Izuzetak su građani Omiša, koji nam se i dalje mogu obratiti drugom srijedom u svakom mjesecu od 10.00 do 12.00 h u Gradskoj sportskoj dvorani Ribnjak, Četvrt Omiške bojne bb, 1. kat (detaljnije ovdje: https://splitski-potrosac.hr/index.php/ostalo-menu/88-obavijest-savjetovanje-potrosaca-grada-omisa-u-2023-i-2024-godini), a zahvaljujući tekućoj financijskoj potpori Grada Omiša.

 

I ovim putem još jednom želimo istaknuti da je zakonska obveza Jedinica lokalne samouprave (JLS) da na svom području organiziraju (između ostalog i) savjetovanje potrošača, a sve sukladno članku 133. Zakona o zaštiti potrošača (NN 19/22, 59/23), kao i  člancima 19. i 19.a Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (NN 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 36/09, 150/11, 144/12, 19/13, 137/15, 123/17, 98/19, 144/20).

 

Koliko nam je poznato, ovu zakonsku obvezu, osim periodički Grada Splita i od 2022. godine Grada Omiša, ne ispunjava niti jedna Jedinica lokalne samouprave u čitavoj Dalmaciji!

 

Stoga, ovom prilikom također apeliramo i na predstavnike medija da se po ovom pitanju obrate Jedinicama lokalne samouprave i tako, zajedno sa nama, pomognu svim građanima, u svim gradovima i općinama, da kao potrošači ostvare svoja zakonom zajamčena potrošačka prava!

 

Vaš

Splitski potrošač - Split

 

 

Pročitaj više: PRIOPĆENJE - Važna obavijest !!!

Najava događanja - Predavanje o pravima potrošača na području telekomunikacija

 

Udruga za zaštitu prava potrošača „Splitski potrošač“ – Split i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), u suradnji sa Sveučilišnim odjelom za stručne studije u Splitu, za građane organiziraju otvoreno predavanje na temu „Zaštita potrošača na području telekomunikacijskih usluga“.

 Događanje će se održati ovu srijedu, 13. prosinca 2023. godine s početkom u 16.00 sati, u učionici broj 105 na Sveučilišnom odjelu za stručne studije, na adresi Kopilica 5, Split.

 Predviđeno trajanje događanja je 90 minuta, a predavanja studentima i građanima održati će stručni djelatnici HAKOM-a Ivana Tojčić i Petar Klarić, te Vlado Biljarski iz udruge Splitski potrošač. 

Na ovom događanju svi prisutni imati će priliku saznati ono najvažnije što trebaju znati o svojim potrošačkim pravima pri ugovaranju i korištenju elektroničkih komunikacijskih usluga, kao i vođenju potrošačkih sporova sa pružateljima telekomunikacijskih usluga, a biti će podijeljeni i vrlo opsežni informativni letci za potrošače na ovu temu.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane građane.

2024  Splitski potrošač   globbers joomla templates